. Obsługiwane przez usługę Blogger.
RSS

Gotowane na przednówku

"Wiosna przyszła pieszo, już kwiaty za nią spieszą, już trawy za nią rosną..." Wreszcie!

Wiosna do nas szła wolno, potrzebowała szczególnego zaproszenia i zaczarowania. Z tego prostego powodu szczaw na skarpach ogrzanych słońcem pojawia się dopiero teraz. A zatem na warsztatach 27.04.13 r. ze świętem Ziemi w tle, w naszej kuchni zamiast szczawiu na tzw. przednówku rozgościła się tradycyjna soczewica. Pani Maryla Kurzyn i Bogumiła Nowosadko - nasze "Ugotowane", mistrzynie patelni, postawiły na swoje niezawodne  przepisy: paluchy z nadzieniem soczewicowym i zupę soczewicową z kluskami z mąki gryczanej!
Jedzenie sporządzane w duchu slow food, badź slow life zawsze ma odpowiedni wymiar. Tak było i tym razem. Dziękujemy za przekazane naturalne smaki i możliowść degustacji.
Jesteście "Master Szefowe" - fartucha nie oddajecie :)


Tym, którzy chcą spróbować odtworzyć dania Maryli i Bogusi, podaję za ich zgodą przepisy, życząc wszystkim smacznego!  

PALUCHY Z SOCZEWICY W KRUCHYNM CIEŚCIE

FARSZ :

- 1kg soczewicy (namoczyć wcześniej na 12godz.)

- 0.25 dag cebul

- 0.5 kostki masła

- Sól, pieprz

- Czosnek

- 2 białka


Namoczoną soczewicę gotujemy w osolonej wodze około 30 min. Odcedzamy i studzimy . Cebulę podsmażamy na maśle. Połowę soczewicy mielimy przez maszynkę, cebulę również. Mieszamy, dodajemy przyprawy i białka.


CIASTO:

- 1kg mąki

- 2x masła

- 1x szklanka śmietany

- 2 łyż. proszku do pieczenia

- Szczypta soli

- 4 żółtka + 2 całe jajka

- 1 jajko do smarowania paluchów


Zagniatamy ciasto, wałkujemy na duże kwadraty, nakładamy farsz z soczewicy. Zawijamy w kształt wałków. Smarujemy jajkiem i rozcinamy na wielkość około 10-12 cm. Pieczemy na żółty kolor w piekarniku nagrzanym do 180*C.


ZUPA Z SOCZEWICĄ I KLUSKAMI

SKŁADNIKI:

- wywar warzywny lub rosół

- włoszczyzna (marchew, cebula, pietruszka)

- przyprawy (sól, pieprz, czosnek, listek, ziele angielskie)

- soczewica (odgotowana wcześniej)

- boczek wędzony do zrobienia zasmażki


SKŁADNIKI NA KLUSKI:

- jajka

- mąka (gryczana lub pszenna)

- sól


P.S. Bogusia Nowosadko życzy powodzenia w kulinarnym doświadczaniu - w klimacie slow food!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentarze:

Prześlij komentarz