Czas karnawału dawniej był szczególnie ożywionym okresem, jednak zazwyczaj najweselszym był ostatni tydzień, od tłustego czwartku do kusego wtorku. Często towarzyskie spotkania kończyły się muzyką, tańcami i sutym poczęstunkiem. Przysmakiem tych dni były pączki, chrusty, róże karnawałowe. Czas zabaw i szaleństw dodatkowo urozmaicano kuligami, ale ucztowanie i obfite jedzenie kończyło się przed Popielcem. Post miał przygotować wszystkich do kolejnego święta - Wielkanocy.
Na Warsztatach Prezentacji i Inspiracji 9 lutego wrócimy do tradycyjnych wypieków. Kulinarne warsztaty poprowadzi ekipa maniówkowa. Wiesiek pokaże jak wykonać róże karnawałowe.
A poniżej przepis na pączki Doroty Toczko z Nowej Wsi!
1 kg mąki tortowej
1/4 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
6 żółtek
1/4 litra oleju
1 kostka świeżych drożdży
trochę octu lub kieliszek alkoholu
olejek rumowy lub arakowy
cukier puder do posypania
A do tego szczypta radości, odrobina szczęścia, nieograniczona miara miłości, ogrom ciepła i pełne ręce dobroci. Wszystko spowite ulotnym uśmiechem i nutką kulinarnej tajemnicy wymieszać i zagnieść. Z pogodą ducha czekać na wyrośniecie ciasta, powidła wiśniowe włożywszy - smażyć umiejętnie.
Efekty? Smak? Degustacja? 9 lutego - Święto Pączka w Nowej Wsi 9! Maniówka - CeTIK
Koszałkowa
Efekty? Smak? Degustacja? 9 lutego - Święto Pączka w Nowej Wsi 9! Maniówka - CeTIK
Koszałkowa
0 komentarze:
Prześlij komentarz