"Wiosna przyszła pieszo, już kwiaty za nią spieszą, już trawy za nią rosną..." Wreszcie!
Wiosna do nas szła wolno, potrzebowała szczególnego zaproszenia i zaczarowania. Z tego prostego powodu szczaw na skarpach ogrzanych słońcem pojawia się dopiero teraz. A zatem na warsztatach 27.04.13 r. ze świętem Ziemi w tle, w naszej kuchni zamiast szczawiu na tzw. przednówku rozgościła się tradycyjna soczewica. Pani Maryla Kurzyn i Bogumiła Nowosadko - nasze "Ugotowane", mistrzynie patelni, postawiły na swoje niezawodne przepisy: paluchy z nadzieniem soczewicowym i zupę soczewicową z kluskami z mąki gryczanej!
Jedzenie sporządzane w duchu slow food, badź slow life zawsze ma odpowiedni wymiar. Tak było i tym razem. Dziękujemy za przekazane naturalne smaki i możliowść degustacji.
Jesteście "Master Szefowe" - fartucha nie oddajecie :)
Jesteście "Master Szefowe" - fartucha nie oddajecie :)
Tym, którzy chcą spróbować odtworzyć dania Maryli i Bogusi, podaję za ich zgodą przepisy, życząc wszystkim smacznego!
PALUCHY Z SOCZEWICY W KRUCHYNM CIEŚCIE
FARSZ :
- 1kg soczewicy (namoczyć wcześniej na 12godz.)
- 0.25 dag cebul
- 0.5 kostki masła
- Sól, pieprz
- Czosnek
- 2 białka
Namoczoną soczewicę gotujemy w osolonej wodze około 30 min. Odcedzamy i studzimy . Cebulę podsmażamy na maśle. Połowę soczewicy mielimy przez maszynkę, cebulę również. Mieszamy, dodajemy przyprawy i białka.
CIASTO:
- 1kg mąki
- 2x masła
- 1x szklanka śmietany
- 2 łyż. proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 4 żółtka + 2 całe jajka
- 1 jajko do smarowania paluchów
Zagniatamy ciasto, wałkujemy na duże kwadraty, nakładamy farsz z soczewicy. Zawijamy w kształt wałków. Smarujemy jajkiem i rozcinamy na wielkość około 10-12 cm. Pieczemy na żółty kolor w piekarniku nagrzanym do 180*C.
ZUPA Z SOCZEWICĄ I KLUSKAMI
SKŁADNIKI:
- wywar warzywny lub rosół
- włoszczyzna (marchew, cebula, pietruszka)
- przyprawy (sól, pieprz, czosnek, listek, ziele angielskie)
- soczewica (odgotowana wcześniej)
- boczek wędzony do zrobienia zasmażki
SKŁADNIKI NA KLUSKI:
- jajka
- mąka (gryczana lub pszenna)
- sól
P.S. Bogusia Nowosadko życzy powodzenia w kulinarnym doświadczaniu - w klimacie slow food!
FARSZ :
- 1kg soczewicy (namoczyć wcześniej na 12godz.)
- 0.25 dag cebul
- 0.5 kostki masła
- Sól, pieprz
- Czosnek
- 2 białka
Namoczoną soczewicę gotujemy w osolonej wodze około 30 min. Odcedzamy i studzimy . Cebulę podsmażamy na maśle. Połowę soczewicy mielimy przez maszynkę, cebulę również. Mieszamy, dodajemy przyprawy i białka.
CIASTO:
- 1kg mąki
- 2x masła
- 1x szklanka śmietany
- 2 łyż. proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 4 żółtka + 2 całe jajka
- 1 jajko do smarowania paluchów
Zagniatamy ciasto, wałkujemy na duże kwadraty, nakładamy farsz z soczewicy. Zawijamy w kształt wałków. Smarujemy jajkiem i rozcinamy na wielkość około 10-12 cm. Pieczemy na żółty kolor w piekarniku nagrzanym do 180*C.
ZUPA Z SOCZEWICĄ I KLUSKAMI
SKŁADNIKI:
- wywar warzywny lub rosół
- włoszczyzna (marchew, cebula, pietruszka)
- przyprawy (sól, pieprz, czosnek, listek, ziele angielskie)
- soczewica (odgotowana wcześniej)
- boczek wędzony do zrobienia zasmażki
SKŁADNIKI NA KLUSKI:
- jajka
- mąka (gryczana lub pszenna)
- sól
P.S. Bogusia Nowosadko życzy powodzenia w kulinarnym doświadczaniu - w klimacie slow food!
0 komentarze:
Prześlij komentarz